światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Murzynek z gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne ciasto z gruszkową niespodzianką.

Murzynek z gruszką

Składniki:

Murzynek z gruszką

 

  • 250 g margaryny
  • 5 czubatych łyżek kakao lub czekolady w proszku
  • 4 łyżki mleka
  • 1,5 szklanki cukru (jeśli dajemy słodką czekoladę w proszku, możemy zrezygnować z cukru)
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 gruszki (w zależności od wielkości)
  • tabliczka czekolady lub gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Murzynek z gruszką
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej kakao lub czekoladę w proszku i cukier. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i dodajemy mleko. Ważne, żeby nie zagotować margaryny tylko rozpuścić całość na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie ubijamy pianę z jajek. Dodajemy do ubitej piany żółtka, mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy. Powoli dolewamy zimną masę czekoladową cały czas mieszając. Całość przelewamy do formy. Dekorujemy kawałkami gruszek (powinny lekko zatonąć w cieście). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Ciasto po upieczeniu dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub gotową polewą.