msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Murzynek z konfiturą truskawkową.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Murzynek wzbogacony truskawkowym smaczkiem.

Murzynek z  konfiturą  truskawkową. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek z konfiturą truskawkową.

 

  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru (o poj.250 ml)
  • 3 łyżki kakao
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki tortowej (o poj.250 ml)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 słoik domowych konfitur truskawkowych (o poj. ok.370 ml)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Murzynek z konfiturą truskawkową.
W rondelku rozpuściłam margarynę z cukrem,cukrem wanilinowym,dwiema łyżkami wody i kakao.Gotowałam masą na małym ogniu ok.3 minuty Odlałam pół szklanki masy na polewę.Resztę ostudziłam. Białka jaj oddzieliłam od żółtek. Żółtka wlałam do wystudzonej masy,wlałam dwie łyżki wody i mieszając stopniowo dodawałam przesianą mąkę. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.Wmieszałam pianę delikatnie do ciasta. Dużą tortownicę natłuściłam i oprószyłam bułką tartą.Wylałam na nią ciasto i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam 40 minut. Gdy ciasto wystygło przekroiłam je na dwa blaty (bardzo delikatnie,albo upiec dzień wcześniej). Dolny placek posmarowałam konfiturą truskawkową,przykryłam górnym plackiem i lekko dociskałam. Pozostawione pół szklanki masy kakaowej podgrzałam i posmarowałam wierzch ciasta.Odstawiłam do wystygnięcia i kroiłam na porcje.
Murzynek z  konfiturą  truskawkową.
W rondelku gotujemy masę z margaryny,cukru,kakao i wody.Studzimy.
Murzynek z  konfiturą  truskawkową.
Po wystudzeniu dodajemy żółtka,mąkę i pianę z ubitych białek.
Murzynek z  konfiturą  truskawkową.
Po upieczeniu kroimy na dwa blaty i przekładamy konfiturą truskawkową.
Murzynek z  konfiturą  truskawkową.
Ciasto polewamy podgrzaną masą kakaową i po wystudzeniu kroimy.