marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Murzynek z masą ajerkoniakową.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Część składników na ciasto rozpuścić w rondlu,dodać resztę utrzeć,ubić pianę i dodać na końcu.Wylać do formy i piec 45 m.Zrobić krem.Przełoż

Murzynek z masą ajerkoniakową.

Składniki:

Murzynek z masą ajerkoniakową.

 

  • Ciasto:
  • 3 jaja(białka na pianę),
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • kostka Palmy do pieczenia,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 3 łyżki kakao.
  • Krem:
  • 1/4 szklanki ajerkoniaku płynnego lub opakowanie kremu w proszku w tym samym smaku,
  • 300 ml.mleka,
  • 100 g.margaryny.

Sposób przygotowania:

Murzynek z masą ajerkoniakową.
Margarynę Palmę wraz z cukrem,wodą,kakao dać do rondla i rozpuścić,mieszając na wolnym ogniu.Potem po zdjęciu rondla z palnika dodać do reszty mąkę i proszek do pieczenia i utrzeć, dodać żółtka,a na koniec ubitą pianę z białek.Wymieszać.Natrzeć okrągłą formę czy tortownicę tłuszczem roślinnym,wlać ciasto.Piec w 45 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.Potem sporządzić krem ajerkoniakowy wg.przepisu na odwrocie opakowania,jeśli jest on w proszku,można też zamiast tego dać 1/4 szklanki płynnego ajerkoniaku,miksując go z mlekiem i margaryną.Schłodzić.Ciasto po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa blaty,przekładać schłodzonym kremem i pokroić w trójkąciki.Podawać na talerzykach deserowych.

Tagi:

ciasto