iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Murzynek z sosem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To ciasto któremu całego uroku dodaje właśnie ten sos i z nim smakuje najlepiej.

Murzynek z sosem czekoladowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Murzynek z sosem czekoladowym

 

  • 37 dkg margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1.5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki powideł
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki sody
  • 10 dag rodzynek
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • dodatkowo;
  • 20 dag czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Murzynek z sosem czekoladowym
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na krem, do gładkiego kremu dodać żółtka jajek na przemian z przesianą mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika, w między czasie dolewając mleko, cały czas ucierać. Na koniec do ciasta dodać pianę ubitą z białej oraz rodzynki( rodzynki można wcześniej namoczyć np. w rumie), delikatnie wymieszać. Okrągłą, dużą formę wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Piec około 60-65 w temp.180st Zimne ciasto wyjąć ostrożnie z formy bo jest bardzo delikatne, podzielić na porcje i przed podaniem polać obficie sosem czekoladowym i posypać rodzynkami. Sos czekoladowy: Śmietankę podgrzać, ale nie zagotować w gorącej śmietance rozpuścić kawę i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie połączyć z zimną śmietanką, wstawić do lodówki na minimum 2 godz, aby sos był zimny i troszkę w tym czasie zastygnie.
Murzynek z sosem czekoladowym
Do gładkiego ciasta dodać ubitą pianę z białek i rodzynki
Murzynek z sosem czekoladowym
Upieczone i zimne ciasto delikatnie wyjąć z formy