kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Murzynek z wiśniami z %

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Baaardzo puszysty, wilgotny z miłym zaskakującym akcentem wiśniowym. Przepis z którego od lat korzysta moja mama, która z kolei ma go od swojej mamy.

Murzynek z wiśniami z %

Składniki:

Murzynek z wiśniami z %

 

  • 125g masła
  • 150ml oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • cukier waniliowy 9małe opakowanie)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 15g proszku do pieczenia
  • ok. 400g wiśni z nalewki

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z wiśniami z %
W średnim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy olej, cukier, cukier waniliowy i kakao rozmieszane w wodzie. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Pół szklanki (lub odrobinę więcej jeśli lubicie dużo polewy ;) ) odkładamy do dekoracji. Resztę chłodzimy do temperatury pokojowej. Do masy kakaowej dodajemy szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, pojedynczo 2 jajka, następna szklankę przesianej mąki i pozostałe dwa jajka. Na końcu dodajemy dobrze odsączone wiśnie z nalewki.Wylewamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C. Ciasto polewamy odłożona wcześniej polewą i posypujemy wg uznania orzechami, posypką lub wiórkami kokosowymi.

Tagi:

jajko jajka