kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Mus borówkowy z Baileys

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekki, puszysty i niezobowiązujący deser z borówkami i nuta likieru Baileys. Świetny jako deser do kawy czy letni podwieczorek.

Mus borówkowy z Baileys

Składniki:

Mus borówkowy z Baileys

 

  • 200g borówek lub jagód
  • 200ml śmietany kremówki
  • 3 białka jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru Baileys
  • kilka listków mięty lub melisy

Sposób przygotowania:

Mus borówkowy z Baileys
Borówki/jagody umyć i ułożyć warstwę na dnie wysokiego naczynia np. kieliszków do szampana. Jajka parzymy wrzątkiem. Ubijamy na sztywno w osobnych naczyniach: białka ze szczyptą soli i kremówkę z cukrem pudrem. Połowę kremówki i białek mieszamy z likierem Baileys, drugą połowę ze zmiksowanymi owocami. Układamy na przemian w naczyniu. Dekorujemy kilkoma borówkami i listkiem mięty lub melisy.

Tagi:

jajko jajka