Mus cytrynowy

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody w celu zmiękczenia, a następnie rozpuścić w

Mus cytrynowy

Składniki:

Mus cytrynowy

 

  • 4 jajka
  • sok i otarta skórka z cytryny
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • osączona konfitura z wiśni lub trochę dżemu

Sposób przygotowania:

Mus cytrynowy
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody w celu zmiękczenia, a następnie rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać otartą skórkę z cytryny (wcześniej sparzoną) i sok. Ubić sztywną pianę z białek, dodać utarte z cukrem żółtka i wlewać po trochu rozpuszczoną żelatynę. Następnie mus lekko wymieszać, ułożyć w szklanych miseczkach i pozostawić do stężenia. Przed podaniem udekorowac osączoną konfiturą z wiśni lub dżemem.
W ten sam sposób można przyrządzić mus z truskawek, poziomek lub malin świeżych lub mrożonych.

Tagi:

jajko jajka