akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Mus czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Troszkę go zmodyfikowałam. Mus jest intensywnie czekoladowy, bardzo smaczny I puszysty za sprawą ubitych białek. Polecam!

Mus czekoladowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mus czekoladowy

 

  • 220g. gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 4 łyżki wody
  • 25g. masła
  • 120ml. śmietanki 36%
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżki brandy (opcjonalnie)

 

  • Dodatkowo:
  • kilka kostek białek czekolady startej na dużych oczkach

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy
1. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej z wodą i brandy. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Gdy mieszanka będzie letnia, dodać do niej żółtka i zmiksować. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać stopniowo cukier, cały czas miksując. 3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do mieszanki czekoladowej i dobrze wymieszać. Do tej masy wmieszać również ubite białka (bardzo delikatnie, aby białka nie opadły!) Mus przelać do 5 pucharków/ wysokich szklanek. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia. Przed podaniem udekorować startą białą czekoladą. Smacznego! 
Mus czekoladowy
Gotowy, zgęstniały mus czekolady z bliska.