kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Mus czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mus jest bardzo puszysty, dobrze napowietrzony, z wyraźną nutą alkoholu. Świetnie komponuje się z delikatną bitą śmietaną.

Mus czekoladowy

Składniki:

Mus czekoladowy

podstawowe

  • 200g czekolady deserowej (opcjonalnie mlecznej)
  • 2 łyżki brandy
  • 4 łyżki wody mineralnej
  • 30g masła
  • 3 jajka
  • 55g cukru
  • 150ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa.

Odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno i dołożyć do masy czekoladowej.

Na końcu dodać resztę białek i delikatnie połączyć. Przelać do pucharków lub kieliszków. Serwować udekorowane rozetką bitej śmietany.