Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Mus czekoladowy z piernikiem i pekanami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Mus czekoladowy z piernikiem

Mus czekoladowy z piernikiem i pekanami.

Składniki:

Mus czekoladowy z piernikiem i pekanami.

 

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • pól białka
  • garść orzechów pekan
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody
  • twarde pierniki bez polewy

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy z piernikiem i pekanami.
Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Białko i żółtko ubijać na parze do momentu aż całość zbieleje. Czekoladę połączyć z pianą i dokładnie wymieszać, śmietanę ubić na sztywno. Do masy czekoladowej na początek dodać 2 łyżki ubitej śmietany i ucierać do momentu roztarcia wszystkich grudek, gdy masa będzie gładka dodać resztę śmietany i już delikatnie wymieszać całość łyżką. Mus wstawić di lodówki na 3 godz. Na patelni skarmelizować cukier dodać orzechy i wodę, pekany prażyć w cukrze aż będą całe nim pokryte. Pierniki pokruszyć, a ostudzone pekany lekko posiekać, na dno szklanki wsypać pierniki, na to ułożyć mus, potem znowu pierniki, i znowu mus, na koniec wysypać grubą warstwę karmelizowanych pekanów.