msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Mus gruszkowo-jeżynowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny mus owocowy.Można wykorzystać go do nałożenia naleśników czy racuchów lub jako dodatek do ciast.Ma piękny kolor i świetnie smakuje.

Mus gruszkowo-jeżynowy. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus gruszkowo-jeżynowy.

 

  • 2 kg gruszek
  • 0,8 litrowy pojemnik jeżyn
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Mus gruszkowo-jeżynowy.
Gruszki obrać,kroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Jeżyny opłukać i osączyć.
Przełożyć gruszki do garnka,podlać wodą i zagotować.Gdy gruszki się lekko rozgotują wsypać cukier i mieszając co jakiś czas jeszcze chwilę gotować.Jeśli chcemy mieć gęsty mus trzeba na małym ogniu podgrzewać dłużej,by sok odparowywał.
Ja chciałam średnio gęsty więc zmiksowałam gruszki blenderem.
Zagotowałam ponownie i wsypałam jeżyny.Gotowałam,aż jeżyny będą miękkie,ale nie rozgotowane.
Gorącym musem należy napełnić czyste i wyparzone słoiczki i od razu zakręcać i odwracać do góry dnem do wystudzenia.
Polecam-smak na prawdę wyjątkowy.
Mus gruszkowo-jeżynowy.
Pokrojone na kawałki gruszki podgrzewamy z małą ilością wody.
Mus gruszkowo-jeżynowy.
Miękkie gruszki miksujemy blenderem na jednolity mus.
Mus gruszkowo-jeżynowy.
Do gorącego musu gruszkowego wsypujemy czyste jeżyny.
Mus gruszkowo-jeżynowy.
Gotujemy razem do miękkości jeżyn,ale ich nie rozgotowujemy.