Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Mus jabłkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

W Niemczech je się placki ziemniaczane z musem jabłkowym (kupowanym w kartonach lub robionym samodzielnie w domu).

Mus jabłkowy

Składniki:

Mus jabłkowy

 

  • 40-60 dag papierówek lub antonówek
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki pokrojonej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

 

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy
Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami wody. Po kilkunastu minutach podgrzewać na wolnym ogniu mieszając do zawrzenia, ostudzić. Jabłka umyć. Następnie obrać i pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Przygotowane jabłka skropić gorącą wodą, rozgotować. Z białek ubić pianę, gdy będzie sztywna, dodać (nie przestając ubijania) po 1 łyżeczce cukru, następnie stopniowo żelatynę i rozgotowane jabłka oraz skórkę pomarańczową. Gotowy Mus jabłkowy wyłożyć na salaterkę i pozostawić na 1 godzinę w lodówce. Mus jabłkowy podawać bez dodatków lub ze słodką śmietanką.