kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Mus jabłkowy opatulony śledziem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatny mus jabłkowy opatulony śledziem norweskim w lekkiej mgle aromatycznego pyłku.

Mus jabłkowy opatulony śledziem

Składniki:

Mus jabłkowy opatulony śledziem

 

 

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy opatulony śledziem
Śledzie wyjmij z zalewy i osusz na papierowym ręczniku. Jabłko drobno posiekaj i wrzuć do rondla, po czym zasyp cukrem i pozostaw, by sie rozpadły i poddusiły. Do jabłek dodaj białe wino i sok z cytryny, zmniejsz ogień i duś aż wino odparuje. Dopraw różowym pieprzem i solą. Pozostaw do ostygnięcia. Na suchej patelni upraż pieprz, cynamon, anyż i kmin, po czym utrzyj – najlepiej w moździerzu na piasek. Na talerzu rozsyp piasek, połóż śledzia z jabłkami i udekoruj kawiorem.



Autorem przepisu jest Tomasz Jakubiak, który także wystylizował danie wraz z Grzegorzem Łapanowskim.



Źródło: Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza