superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Mus jabłkowy z cynamonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mus jabłkowy dla mnie musi być obowiązkowo z cynamonem, więc od razu dodaję go do jabłek. Cynamon to dla mnie zapach długich jesiennych wieczorów.

Mus jabłkowy z cynamonem

Składniki:

Mus jabłkowy z cynamonem

 

  • ( do 1 szarlotki )
  • 6 większych jabłek
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy z cynamonem
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy w malakserze i  skrapiamy sokiem z cytryny.Przekładamy do głębokiej patelni. Podlewamy wodą i od razu posypujemy cukrem i cynamonem. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż woda odparuje. Jeśli zbyt szybko odparuje Wam woda, to dodajcie jej nieco więcej i wydłużcie czas gotowania.

Od razu przekładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy.

Pasteryzujemy 10 minut.

Tak przygotowany mus jabłkowy można też od razu wykorzystać do szarlotki lub jabłecznika.