aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Mus jabłkowy z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszny mus z jablek z dodatkiem miodu, idealny do deserow ciast i innych wypiekow, a takze naleśników.

Mus jabłkowy z miodem

Składniki:

Mus jabłkowy z miodem

 

  • 3 kg papierówek,
  • 6 łyżek miodu,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 1 szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy z miodem
Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy je wodą i dusimy do rozgotowania. Możemy pomóc sobie praską do ziemniaków i trochę porozbijać kawałki jabłek. Dodajemy miód i cukier waniliowy (u mnie taki co sama robiłam). Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i słoiki pasteryzujemy ok. 15 minut. W zeszłym roku nie pasteryzowałam słoików, bo ładnie zassały na gorąco i po kilku dniach jabłka zaczęły fermentować, a każdy słoik który otwierałam strzelał we mnie :) Dlatego jabłuszka musimy pasteryzować :)