Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Mus, krem gruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mój własny przepis autorski, z którego korzystam bardzo często. Mus/krem nadaje się na samodzielny deser oraz może stanowić idealny farsz do naleśników czy ciast.

Mus, krem gruszkowy

Składniki:

Mus, krem gruszkowy

 

  • 4-5 średnich gruszek (twardych)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2-1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany (najlepiej 36%, może być 18%)

Sposób przygotowania:

Mus, krem gruszkowy

Przygotowanie:

Mus, krem gruszkowy.
Najlepsze są gruszki o odmianie twardej.

Gruszki umyć, obraz i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Mus/krem:

Mus, krem gruszkowy.
Gruszki szybko stają się miękkie.

W rondelku lub małym garnuszku rozpuścić masło. Dodać gruszki, cukry i miód.
Całość dokładnie wymieszać i dusić do miękkości owoców. Płyny powinny odparować.

Na samym końcu połączyć z sokiem cytrynowym i ostudzić.
Mus zmieszać ze śmietaną.