mus miętowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orzeźwiające ciasto miętowo-czekoladowe

mus miętowo-czekoladowy

Składniki:

mus miętowo-czekoladowy

 

  • Składniki:
  • 1 tabliczka czekolady
  • 20 ml słodkiej śmietanki 30 procentowej
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 50 ml likieru miętowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

mus miętowo-czekoladowy
Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej w następujący sposób: połamaną tabliczkę wkładamy miseczki metalowej i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą,rozpuszczamy ją do końca na maleńkim ogniu,mieszając drewnianą łyżką. Deseczkę owijamy folią spożywczą dokładnie ją napinając,wylewamy na folię czekoladę i wstawiamy do lodówki,aby zastygła.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem ,dodajemy do niej jogurt i rozpuszczoną żelatynę,mieszamy bardzo dokładnie.Na koniec do ubitej śmietany dodajemy likier miętowy i jeszcze raz starannie całość mieszamy.Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki,by mus dobrze zastygł. Schłodzoną czekoladę wyjmujemy z lodówki i wycinamy z niej serca.Płatki czekoladowe przekładamy musem miętowym,dekorujemy listkami mięty.

Tagi:

czekolada