Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Mus mocno rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny mus z rabarbaru z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej. Jest bardzo delikatny, puszysty, przyjemnie kwaskowy. Po zmrożeniu możemy przygotować na jego bazie orzeźwiające lody.

Mus mocno rabarbarowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus mocno rabarbarowy

 

 

Sposób przygotowania:

Mus mocno rabarbarowy
Rabarbar obieramy, kroimy w drobne talarki i przesmażamy na łyżce masła do miękkości. Dosładzamy miodem. Blendujemy na gładką masę. Przecieramy przez sito. Chłodzimy w lodówce. Miksujemy 3 jajka, 3 żółtka, 1 szklankę cukru pudru, skórkę z pomarańczy i sól na gładką puszystą masę nad gorącą kąpielą wodną. Masa musi zgęstnieć- zajmie nam to ok. 10-15 minut. Wystudzoną masę schładzamy w lodówce co najmniej godzinę. Śmietanę ubijamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Schłodzoną masę jajeczną łączymy z musem rabarbarowym, śmietaną oraz ubitymi białkami- najlepiej zrobić to szpatułką. Mus przekładamy albo do małych pucharków albo do jednego dużego. Dekorujemy. Smacznego!
Mus mocno rabarbarowy
Etap 1 Mus mocno rabarbarowy - blendowanie rabarbaru
Mus mocno rabarbarowy
Etap 2 Mus mocno rabarbarowy - przygotowanie bazy jajecznej
Mus mocno rabarbarowy
Etap 3 Mus mocno rabarbarowy - ubijanie białek
Mus mocno rabarbarowy
Etap 4 Mus mocno rabarbarowy - łaczenie wszystkich składników

Tagi:

jajko jajka