Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Mus pomarańczowy pod słodką chmurką

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Dobra passa SMOKA czeka .....więc z konkursem on nie zwleka.

Mus pomarańczowy pod słodką chmurką

Składniki:

Mus pomarańczowy pod słodką chmurką

 

  • sok z dwóch pomarańczy (moje były małe)
  • płaska łyżka cukru
  • 1 białko
  • makaron ryżowy, chiński, nitki Tao Tao
  • 1 pomarańcza obrana i pokrojona w kostkę
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mus pomarańczowy pod słodką chmurką
Wycisnąć sok z pomarańczy, dodać cukier i gotować aż powstanie gęsty syrop. Ubić białko na sztywną panę i dodawać pomału jeszcze gorący syrop do ubitej piany ......energicznie mieszając. Tak przygotowany mus włożyć do zamrażalnika na przynajmniej 1 godzine. Rozgrzać olej i usmażyć na nim makaron ryżowy, chiński. Wystarczy pare sekund a nitki stają się puszyste i chrupiące. Wyłożyc usmażony makaron na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem. Na dno salaterki ułożyc kawałki pokrojonej pomarańczy, nałożyć zamrożony mus pomarńczowy a góre przyozdobić usmażonym, chrupiącym i słodkim makaronem ryżowym.

Tagi:

makaron