Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Mus z białej czekolady z sosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Serdecznie polecam wam ten deser!

Mus z białej czekolady z sosem

Składniki:

Mus z białej czekolady z sosem

 

  • 20dag.białej czekolady,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 op.cukru waniliowego,
  • 300ml.śmietany 36%,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 150ml.jogurtu naturalnego
  • Sos;
  • 1/2litra śmietany kremówki,
  • 5dag.gorzkiej czekolady,
  • 1\2 opakowania budyniu czekoladowego,
  • 2łyżki rumu

 

Sposób przygotowania:

Mus z białej czekolady z sosem
Białą czekoladę pokruszyć i stopić.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,wymieszać ze stopioną czekoladą.śmietanę zagotować,zestawić z ognia,wsypać żelatynę i mieszać,aż całkowicie się rozpuści,mieszając połączyć z masą czekoladową i ucierać,ąz stanie się jednolita i gładka.Następnie wlać jogurt,dokładnie wymieszać.Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.Mus przełożyć do wyłożonej folią aluminiową małej formy keksowej,wyrównać,przykryć folią i włożyć na 2godz.do lodówki. Sos;śmietanę podgrzać,dodać pokruszoną czekoladę,mieszać,aż się rozpuści,wsypać budyń,chwilę podgrzewać,energicznie mieszając,zdjąć z ognia,wlać rum,wymieszać.Mus pokroić i polać schłodzonym sosem.