Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Mus z drobiowych wątróbek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Kremowy i aksamitny mus z drobiowych wątróbek podany z piklami i konfiturą z owoców dzikiej róży :-)

Mus z drobiowych wątróbek

Składniki:

Mus z drobiowych wątróbek

 

Dodatkowo

  • pikle
  • pieczywo
  • konfitura z owocu róży

Sposób przygotowania:

Mus z drobiowych wątróbek
Oczyszczone wątróbki zalej mlekiem i odstaw na 12h. Na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij na nim posiekaną cebulkę, po czym dodaj osuszone wątróbki, całość smaż ok 5min tak aby w środku pozostały krwiste.

Na patelnię pozostałą po smażeniu wlej wino, dodaj zioła i zagotuj, a po przestygnięciu przelej przez sitko. Do miksera włóż ostudzoną wątróbkę, miękkie masło oraz odcedzone wino, całość dokładnie zmiel na gładką masę a dla pewności przetrzyj przez sito. Gotową masę przełóż do formy z pergaminem i odstaw do związania.

Gotowy mus podawaj z piklami, pieczywem i konfiturą z róży.