anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Mus z gruszek do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Taki mus w słoiku znacznie skraca nam czas przygotowania np. naleśników, racuchów, placków i wszelkich ciast i deserów.

Mus z gruszek do słoików

Składniki:

Mus z gruszek do słoików

 

  • gruszki 1,5 kg
  • cytryna 1 szt.
  • woda ¼ szk.
  • cukier 100 g

 

Sposób przygotowania:

Mus z gruszek do słoików
Z obranych ze skórki gruszek, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniały. Do rondla z grubym dnem wlej wodę, dodaj pokrojone gruszki, przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia. Następnie przestaw na najmniejszy palnik i smaż na bardzo małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Odkryj rondel, dodaj cukier i mieszając praż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gotowy mus zmiksuj blenderem, przełóż do czystych słoiczków i pasteryzuj 10 minut.