Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Mus z łososia w porzeczkowej galaretce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię połączenie łososia ze smakiem owoców. Tu mamy przystawkę łącząca w sobie delikatny smak musu z łososia oraz kwasowość czarnej porzeczki.

Mus z łososia w porzeczkowej galaretce

Składniki:

Mus z łososia w porzeczkowej galaretce

 

  • Galaretka:
  • 0,5 szklanki soku z czarnej porzeczki
  • 5 g agaru

 

Sposób przygotowania:

Mus z łososia w porzeczkowej galaretce
Sok porzeczkowy zagotowujemy. Dodajemy agar, mieszamy. Wylewamy sok na blachę, odstawiamy na noc.

Robimy mus: łososia rozdrabniamy, dodajemy sok z cytryny,mascarpone, sól, pieprz, agar. Blendujemy. Mus układamy na folii spożywczej, nadając kształt walca, zwijamy, związujemy końce. Wstawiamy do lodówki na noc. Rano wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.

Galaretkę lekko podważamy nożem, aby łatwo odeszła od blachy. Na galaretce rozkładamy mus. Zwijamy. Roladę możemy na chwilę włożyć do zamrażalnika. Kroimy na plastry.