Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Mus z pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 3/5 głosów: 286

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącym

Mus z pieczarek

Składniki:

Mus z pieczarek

 

 

  • pół szklanki śmietanki kremówki

 

  • szklanka bulionu (z kostki)

 

 

  • duża cebula

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mus z pieczarek
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącym bulionie z kostki. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać umyte, drobno pokrojone pieczarki i smażyć jeszcze około 10 min. Doprawić solą, pieprzem, dodać tartą bułkę, wymieszać i dusić kilka minut. Śmietankę ubić na sztywno, masę pieczarkową zmiksować, połączyć z ubitą śmietanką, dodać zimną żelatynę, delikatnie wymieszać i wyłożyć potrawę do salaterki. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z surówką z warzyw i sosami, np. majonezowym. 100g - 90 kcal.

Tagi:

tarta