k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Mus z truskawek i kaszy mannej

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny deser wymyślony na zajęcia zaliczeniowe z technologii. Idealny na ciepłe dni, orzeźwi co najmniej 3 osoby :D

Mus z truskawek i kaszy mannej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mus z truskawek i kaszy mannej

 

  • mleko 500ml
  • kasza manna 0,5 szklanki
  • sok z cytryny 1-2 łyżki
  • truskawki 80-100 gram
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • cukier do smaku
  • mięta do przybrania
  • dodatkowo ocet balsamico

Sposób przygotowania:

Mus z truskawek i kaszy mannej
Zaczynamy od zagotowania mleka. Wsypujemy do niego kaszę cukier wanilinowy i cukier kryształ, mieszamy, bo jak wiadomo kasza manna lubi się przypalać, co nie jest wskazane do tego przepisu... Dodajemy sok z cytryny, żeby przełamać słodki smak. Gotową kaszę studzimy(kasza jak wiemy, nie potrzebuje dużo czasu do gotowania, kilka minut jej w zupełności wystarczy). W czasie kiedy nasza masa się chłodzi zabieramy się za truskawki, które myjemy, zostawiamy sobie kilka do dekoracji. Na dno pucharka wykładamy pokrojone w plastry truskawki(ja dodatkowo dałem kilka kropelek octu balsamico. Resztę truskawek przecieramy przez sito, uprzednio je rozgniatając.np tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem. Wyjdzie nam w miarę gęsty syrop; sok. Jeżeli kasza się już wystudziła miksujemy ją mikserem stopniowo dodając soku z truskawek, który wcześniej przetarliśmy. Jeżeli uznasz, że masa ma konsystencję musu, nie dolewaj więcej płynu i ubijaj masę przez ok 2-3 minuty. Warto jest jeszcze spróbować czy mus jest dobry na słodkość czy kwaśność(każdy ma inny smak :D ) Przełóż mus do przygotowanych pucharków. Z reszty soku możesz zrobić "taflę" na górze musu. Kilka kropel octu balsamico i mięta do dekoracji. BON APPÉTIT !!!
Mus z truskawek i kaszy mannej
Etap 1
Mus z truskawek i kaszy mannej
Etap 2
Mus z truskawek i kaszy mannej
Etap 3