Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Mus z wątróbek drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątróbki opłukać, oczyścić w włókien, osuszyć. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni stopić 2 łyżki masła, dodać ce

Mus z wątróbek drobiowych

Składniki:

Mus z wątróbek drobiowych

 

  • 750 g wątróbek drobiowych
  • 200 g masła
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 kieliszki brandy
  • sól, pieprz, sałata do przybrania

Sposób przygotowania:

Mus z wątróbek drobiowych
Wątróbki opłukać, oczyścić w włókien, osuszyć. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni stopić 2 łyżki masła, dodać cebulę, gdy się zeszkli dodać wątróbkę, tymianek, czosnek. Zwiększyć nieco płomień. Zrumienić wątróbkę z zewnątrz, w środku powinna być różowa. Dolać brandy i jeszcze smażyć przez minutę, ciągle mieszając. Przełożyć wątróbki do malaksera (można je trochę pokroić). Zmielić w malakserze na bardzo gładki mus, dodając masło. Masę aby była gładsza dodatkowo można jeszcze przetrzeć przez gęste sito. Brytfankę odpowiedniej wielkości wyłożyć przezroczystą folią spożywczą, pozostawiając dłuższe brzegi do zawinięcia. Pasztet wstawić na noc do lodówki, żeby stężał.

Tagi:

sałata