Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 429]

Mus z wędzonego węgorza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Mus z wędzonego węgorza na pewno zachwyci gości każdej andrzejkowej imprezy i zostanie gwiazdą wieczoru.

Mus z wędzonego węgorza

Składniki:

Mus z wędzonego węgorza

 

  • 300g wędzonego węgorza bez skóry
  • 250ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 15g masła
  • łyżka posiekanej szalotki
  • łyżka posiekanego pora
  • 5g mąki
  • 200ml bulionu rybnego
  • 2 łyżki majonezu
  • pieczywo typu wasa
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Mus z wędzonego węgorza
Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę i pora, po chwili dodaj mąkę i wszystko razem zalej połową rybnego bulionu, całość zagotuj i przelej przez sito.

Oczyszczone mięso z wędzonego węgorza (czyli bez skóry i ości) przełóż do miski, dodaj majonez, sos cebulowy i 50ml śmietanki, całość zblenduj na gładką masę.

Do masy rybnej dodaj ubitą śmietankę i żelatynę rozpuszczoną w pozostałym wywarze. Gotowy mus przełóż do foremek i odstaw do związania, podawaj ma chrupkim pieczywie.

Tagi:

węgorz