Dagmaris

Dagmaris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Musaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne,aromatyczne danie prosto z Grecji, przepis oryginalny !

Musaka

Składniki:

Musaka

 

Sposób przygotowania:

Musaka
Na patelni rozgrzewamy oliwę, siekamy obrany czosnek i cebulę, smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy również mięso mielone,przecier pomidorowy, zioła- doprawiamy do smaku. Obieramy ziemniaki i kroimy je w średniej grubości plasterki. Następnie kroimy cukinie i pomidory tez w takie same plastry. Szykujemy formę ponieważ jest to danie zapiekane . Z masła i mąki robimy zasmażkę, którą zalewamy mlekiem i gotujemy do zgęstnienia, dosypujemy sól ,pieprz i gałkę. Zabieramy się za naszą formę, układamy na przemian : warzywa-sos-mięso-sos z zasmażki i tak dalej. Na końcu trzemy ser i posypujemy naszą Musakę. Wstawiamy ją do piekarnika na 45 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego !