Karolka86

Karolka86

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 206]

*Musaka*

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Greckie danie na polskie stoły;)

*Musaka*

Składniki:

*Musaka*

 

  • 50dkg mięsa mielonego
  • 2 średnie bakłażany
  • 2 cebule
  • 10 oliwek czarnych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1szkl soku pomidorowego pikantnego Tymbark
  • 2szkl mleka
  • 3 jaja
  • 3-4 łyżki startego na grubych oczkach sera żółtego
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

*Musaka*
Cebulę posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać mięso mielone,chwilę smażyć i dodać sok. Dusić pod przykryciem ok. 15min. Dodać koncentrat,przeciśnięty czosnek,przyprawy i pokrojone w krążki oliwki. Wymieszać. Bakłażany pokroić w plastry,oprószyć solą i odstawić na 10 min. Przelać wodą,odsączyć. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem układać warstwowo na zmianę mięso i bakłażany. Na koniec zalać mlekiem roztrzepanym z jajami,serem i przyprawami. Piec w 200'C ok. 30-35min.