Musaka
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne,aromatyczne danie prosto z Grecji, przepis oryginalny !


trudność: średne
czas:

Musaka - SKŁADNIKI:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 50 dag ładnych ziemniaków
  • 2 cukinie
  • 1-2 pomidory
  • tymianek
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 10 dag żółtego sera
  • 300 ml mleka
  • gałka muszkatołowa,sól,pieprz

Musaka - PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, siekamy obrany czosnek i cebulę, smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy również mięso mielone,przecier pomidorowy, zioła- doprawiamy do smaku. Obieramy ziemniaki i kroimy je w średniej grubości plasterki. Następnie kroimy cukinie i pomidory tez w takie same plastry. Szykujemy formę ponieważ jest to danie zapiekane . Z masła i mąki robimy zasmażkę, którą zalewamy mlekiem i gotujemy do zgęstnienia, dosypujemy sól ,pieprz i gałkę. Zabieramy się za naszą formę, układamy na przemian : warzywa-sos-mięso-sos z zasmażki i tak dalej. Na końcu trzemy ser i posypujemy naszą Musakę. Wstawiamy ją do piekarnika na 45 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego !


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Musaka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem Pieczeń w chlebie schowana
Wiejska zapiekanka Zapiekana ryba pod warzywami Zapiekanka z mięsem pod śmietanowo-serową kołderką
Ziemniaki zapiekane z boczniakami Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem
Kalafior zapiekany pod sosem serowym Ziemniaki podsmażane z dynią i boczniakami Zapiekanka ziemniaczana z leśnymi grzybami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane