Musaka

Dagmaris - Przepis na: Musaka offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 29
Musaka
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne,aromatyczne danie prosto z Grecji, przepis oryginalny !


trudność: średne
czas:

Musaka - SKŁADNIKI:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 50 dag ładnych ziemniaków
  • 2 cukinie
  • 1-2 pomidory
  • tymianek
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 10 dag żółtego sera
  • 300 ml mleka
  • gałka muszkatołowa,sól,pieprz

Musaka - PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, siekamy obrany czosnek i cebulę, smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy również mięso mielone,przecier pomidorowy, zioła- doprawiamy do smaku. Obieramy ziemniaki i kroimy je w średniej grubości plasterki. Następnie kroimy cukinie i pomidory tez w takie same plastry. Szykujemy formę ponieważ jest to danie zapiekane . Z masła i mąki robimy zasmażkę, którą zalewamy mlekiem i gotujemy do zgęstnienia, dosypujemy sól ,pieprz i gałkę. Zabieramy się za naszą formę, układamy na przemian : warzywa-sos-mięso-sos z zasmażki i tak dalej. Na końcu trzemy ser i posypujemy naszą Musakę. Wstawiamy ją do piekarnika na 45 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego !


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Musaka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zapiekanki
Babka ryżowo-jabłkowa Eli z sosem jeżynowym Jesienna zapiekanka makaronowa Lasagne z mięsem mielonym
Tarta z kurczakiem i pieczarkami Dynia zapiekana z grzybami Zapiekanka z dorszem i cukinią
Prosta zapiekanka z pomidorów i bakłażana Ryżowy przekładaniec Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
Ryżowa przekąska na ciepło Makaron pod beszamelem Zapiekanka z ziemniaków

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane