KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Musaka grecka potrawa, wyjątkowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przeżyj kwintesencje różnych smaków, połączenie wszystkich składników powoduje zmysłowe przeżycia kuchni Greckiej.

Musaka grecka potrawa, wyjątkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Musaka grecka potrawa, wyjątkowa

 

  • Składniki na wspaniałą " Muskate" na 4 porcje
  • 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego, będzie mało kaloryczne i delikatne,
  • 1,5 cebuli,
  • 2 sztuki świeżego twardego bakłażana, o intensywnym kolorze,
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 jajka,
  • 4-5 świeżych pomidorów bez skórki w ostateczności pomidory w całości bez skórki z puszki,
  • oregano do smaku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszka 2 pęczki,

 

  • sos beszamelowy
  • 3/4 litra mleka,
  • mąka pszenna 3-4 łyżki,
  • 4-5 łyżek masła, najlepiej klarowanego ( jeśli nie chcesz oddać fartucha :) )
  • 100 mililitrów śmietany,
  • 50 gram żółtego sera,

Sposób przygotowania:

Musaka grecka potrawa, wyjątkowa

Musaka grecka, to więcej niż smak, poniżej krótki opis i całkowity przepis: Musaka to tradycyjna Grecka potrawa która zawiera kilka bardzo wartościowych składników, które są bardzo ważnym składnikiem dity Greków. Składa się z kilku warstw warzyw i mięsa a wszystko pokryte delikatną pierzynką, rozpływającą się w ustach. Jak to zrobić: Zaczynamy od umycia i pokrojenia bakłażana w plastry, pamiętajmy że koniecznie musimy posolić plasterki aby pozbyć się goryczy. Bakłażana pozostawiamy na 20 minut na talerzu po tym czasie spłukujemy i mamy gotowego bakłażana do potrawy. W wolnym czasie podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą na złoty kolor dodając mięso, wszystko delikatnie obsmażamy , po chwili dodajemy pomidory świeże lub z puszki, sól, pieprz i oregano. Mieszamy wszystko razem, dusimy 5 minut i odkładamy. Na dobrej oliwie obsmażamy bakłażana tak aby były nie były twarde ale sprężyste .


Teraz zaczynamy arcydzieło, komponujemy wspaniałą muskatę . Układamy pierwszą warstwę z bakłażanów delikatnie solimy i pieprzymy do smaku, posypujemy świeżą pokrojoną pietruszką, następnie układamy warstwę mięsa posypując kolejną warstwą świeżej pietruszki , na wszystko układamy warstwę bakłażanów i wszystko zalewamy sosem beszamelowym, posypując żółtym serem. Wszystko pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 185 stopni.


Po tym czasie wyciągamy wspaniałą potrawę, gościmy rodzinę lub znajomych i wszyscy wspominamy wakacje w GRECJI, przypominając sobie klimaty z ichniejszych tawern. SOS beszamelowy : Sos beszamelowy to kwintesencja wspaniałego smaku i delikatności wszystkich potraw. Wszystko fajnie i brzmi smacznie ale do roboty, zaczynamy od roztopienia masła na patelni, dodajemy mąkę bardzo powoli mieszając aby nie powstały grudki . Jak uzyskamy gładką masę, całość podgrzewamy jeszcze chwilkę, po czym zdejmujemy z kuchenki, dolewamy mleko i gotujemy około 10 minut na koniec dodajemy przypraw. Uwaga jeśli podczas dodawani mleka powstaną gródki niestety musisz z honorem oddać fartucha:) ale jeśli się tak stanie nie przejmuj się, wszystko przecedź przez drobne sitko i będzie ok. SMACZNEGO!


Musaka polecany przepis >>>

Musaka grecka potrawa, wyjątkowa
Etap 1
Musaka grecka potrawa, wyjątkowa
Etap 2
Musaka grecka potrawa, wyjątkowa
Etap 3