Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Musaka z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

smaczna zapiekanka makaronowa z bakłażanem

Musaka z bakłażanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Musaka z bakłażanem

 

 

Sposób przygotowania:

Musaka z bakłażanem
cebulę kroimy w kostkę, a następnie smażymy na łyżce masła razem z rozgniecionym czosnkiem (doprawiamy dużą iloscią lubczyku oraz pozostałymi przyprawami do smaku), gdy się zarumieni dodajemy mięso i smażymy do czasu aż nie będzie surowe

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, następnie przelewamy zimna wodą i odcedzamy.

Bakłażana myjemy i kroimy w grube plastry 1-2cm. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy na nim kawałki bakłazżana po obu stronach.

Masło (ze składników na beszamel) rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając, by uzyskać gładką i jasną zasmażkę. Następnie stopniowo dodajemy mleko - doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

na dno naczynia żaroodpornego układamy 1/3 utartego żółtego sera, następnie po połowie makaronu, mięsa, sosu meksykanskiego, usmażonego bakłażana, sera, beszamelu i ponownie te same warstwy. Jako ostatnią warstwę układamy bakłażana, posypujemy lekko serem i polewamy beszamelem. Zapiekamy 20 minut.
Musaka z bakłażanem
bakłażana podsmażamy do czasu az sie lekko zarumieni
Musaka z bakłażanem
warstwy ukladamy na przemian w sposób dowolny - byleby smakowało:)
Musaka z bakłażanem
musaka po wyjeciu z piekarnika