czosnekwpomidorach

czosnekwpomidorach

Szef Kuchni
[Przepisów: 15]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Muszelki śródziemnomorskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie ze sobą tych składników to moje wspomnienia wakacyjnych smaków. Zapraszam serdecznie.

Muszelki śródziemnomorskie

Składniki:

Muszelki śródziemnomorskie

 

  • opakowanie makaronu Muszelki Mamma Mia
  • 2 puszki sardynek w oleju, odsączonych (2 x 120 g)
  • 14 plasterków salami pokrojonych w paseczki
  • łyżka kaparów
  • 14 czarnych oliwek drylowanych, pokrojonych w plasterki
  • 14 pomidorów suszonych w oleju, odsączonych i pokrojonych w plasterki
  • sól i pieprz
  • świeżo starty parmezan
  • 2 garści świeżych listków tymianku

Sposób przygotowania:

Muszelki śródziemnomorskie
Makaron ugotuj prawie al dente, w osolonej wodzie. Na patelni usmaż salami. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz, dodaj pomidory, kapary i oliwki. Zamieszaj dokładnie. Dodaj przekrojone w poprzek sardynki. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Duś sos około 5 minut. Zamieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przy odcedzaniu makaronu, odlej 2 łyżki wody i dolej do sosu. Zamieszaj sos z makaronem i tymiankiem. Podawaj posypany świeżo startym parmezanem. Smacznego!:)

Tagi:

makaron kapary