SUPERPRZEPIS

Muszelki w sosie serowym.

  • 1
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Muszelki w sosie serowym. Więcej zdjęć (4)

Makaron z dodatkiem selera naciowego otulonego serowym sosem - pycha!

Składniki:

Muszelki w sosie serowym.

 

  • 300 g makaronu muszelki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 100 g żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • ok. 400ml mleka
  • kilka łyżek zmielonego duszonego
  • wcześniej mięsa (opcjonalnie)
  • sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
  • 4 pomidorki do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Muszelki w sosie serowym.
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje przygotowujemy sos. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę -robimy jasną zasmażkę. Dolewamy mleko i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy pokrojony w kostkę żółty ser, mieszamy do jego rozpuszczenia. Możemy dodać mięso, posiekaną wędlinę itp, jeśli lubimy mięso. Doprawiamy sos solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Układamy porcje makaronu, posypujemy startymi łodygami selera i polewamy sosem. Podajemy danie udekorowane pomidorkami, listkami selera i posypane pieprzem świeżo zmielonym.
Muszelki w sosie serowym.
Przygotowujemy jasna zasmażkę, zalewamy ją mlekiem i dodajemy ser.
Muszelki w sosie serowym.
Mieszamy sos do rozpuszczenia sera, dodajemy mięso i przyprawy.
Muszelki w sosie serowym.
Muszelki z sosem serowym podajemy udekorowane pomidorkami i listkami selera.