edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Trochę pozazdrościłam Buni i zrobiłam swoją wersję „łazanek” :)

Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami

 

  • ok. 35-40 dag makaronu muszelki
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 cebula (u mnie z konieczności czerwona)
  • grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam spory zapas i nie muszę
  • 2 łyżki oleju
  • mielony kminek
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami
Grzyby wypłukać, zalać gorącą wodą i zostawić do namoczenia. Kiedy zmiękną, odcisnąć, pokroić w paseczki i nastawić do gotowania w wodzie, w której się moczyły. Kapustę, jeśli jest kwaśna, odcisnąć zachowując wyciśnięty sos. Może się przydać do dosmaczania potrawy albo do bezpośredniego wypicia. Kapustę drobniej pokroić. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać startą marchew i chwilkę razem smażyć. Następnie dorzucić kapustę i podgotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Podlać jeszcze trochę wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu, dopóki kapusta nie będzie wystarczająco miękka. Czas zależy od kapusty, mojej wystarczyło 45 minut. Doprawić do smaku pieprzem, kminkiem mielonym, majerankiem i ewentualnie solą oraz odciśniętym wcześniej sosem z kapusty. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać do kapusty i wymieszać. Podawać na gorąco.
Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami
Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę .
Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami
Kapustę, jeśli jest kwaśna, odcisnąć zachowując wyciśnięty sos, drobniej ją pokroić.
Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami
W rondelku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać startą marchew i chwilkę razem smażyć.
Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami
Następnie dorzucić kapustę i podgotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały.