Kasiak11

Kasiak11

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Muszle makaronowe faszerowane sumem afrykańskim

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To danie jest wariacją na temat faszerowanych muszli. Wybrałam rybę, zielony groszek i kozi ser, które wbrew pozorom dobrze się łączą pod względem smakowym. Kiełki dodają lekkie chrupkości daniu.

Muszle makaronowe faszerowane sumem afrykańskim

Składniki:

Muszle makaronowe faszerowane sumem afrykańskim

 

  • 60 dag suma afrykańskiego (płat wyfiletowany)
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego Hortex
  • 1 duży por
  • garść kiełków sojowych
  • spory pęczek natki pietruszki – siekamy na drobno
  • o,5 l śmietany – 30% lub mniej, jak kto woli
  • 400 g makaronowych muszli
  • 10 dag sera koziego z ziołami włoskimi
  • 10 dag sera Bursztyn
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Muszle makaronowe faszerowane sumem afrykańskim
Suma kroimy na kawałki (cm na cm), posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy. W tym czasie obgotowujemy w osolonej wodzie makaronowe muszle, ale muszą zostać niedogotowane. Na patelni topimy masło i mieszamy z oliwą z oliwek, następnie wrzucamy por i groszek, doprawiamy solą i pieprzem - smażymy około 10 minut. Dodajemy teraz natkę pietruszki i kiełki sojowe, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Sery trzemy na tarce o dużych oczkach. Do muszli nakładamy kawałek ryby, farsz z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy śmietaną i posypujemy serami. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Tagi:

sery zioła ser