szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Muszle mięsem nadziane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Muszle nadziane farszem mięsnym zapieczone pod żółtym serem.

Muszle mięsem nadziane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszle mięsem nadziane

 

  • 20 sztuk dużych muszli makaronowych
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżka pikantnej pasty paprykowej
  • kawałek sera żółtego

Sposób przygotowania:

Muszle mięsem nadziane
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Gdy cebula się lekko zarumieni dodajemy mięso mielone, posypujemy przyprawą do mielonego i smażymy aż nie będzie surowe. Otwieramy puszkę z pomidorami, pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Dodajemy pastę paprykową, mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Sos z puszki mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem mięsnym i układamy w naczyniu. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim z wierzchu muszle. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Muszle mięsem nadziane
Makaron gotujemy al dente i ukłądamy pojedynczo na talerzu
Muszle mięsem nadziane
Na patelni podsmażamy cebule i czosnke i dodajemy mięso
Muszle mięsem nadziane
Dodajemy pomidory z puszki i pastę paprykową
Muszle mięsem nadziane
Muszle nadziewamy przygotowanym farszem mięsnym