jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Muszle z masą makową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To pyszna makowa propozycja na zbliżające się święta!

Muszle z masą makową

Składniki:

Muszle z masą makową

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka maku,
  • ¾ szklanki słodkiej śmietanki,
  • 10 dag cukru,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 kieliszek rumu,
  • Bakalie (rodzynki, skórka z pomarańczy, orzechy, żurawina),
  • 25 dag makaronu muszla,

 

Sposób przygotowania:

Muszle z masą makową
Mak sparzamy, odcedzamy, studzimy. Przestudzony mielimy w maszynce 2 razy. Następnie łączymy go ze śmietanką, cukrem, miodem. Mieszając dokładamy rum. Całość łączymy z bakaliami. Dokładnie mieszamy. Muszle gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu rozkładamy i napełniamy wcześniej przygotowaną masą makową.