Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Muszle z truskawkami w budyniu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Makaronowe muszle nadziane truskawkami i zapiekane w budyniu o smaku kokosowym, podkręconym dodatkowo o aromatyczne przyprawy jak anyż, kardamon i cynamon, a całość posypana chrupiącymi migdałami.

Muszle z truskawkami w budyniu

Składniki:

Muszle z truskawkami w budyniu

 

  • muszle- 150 g,
  • truskawki- 6-7 sztuk,
  • mleko kokosowe- 500 ml,
  • żółtka- 5 szt.,
  • skrobia ziemniaczana- 3 czubate łyżki,
  • cukier waniliowy- 2 łyżki (+1 łyżka cukru trzcinowego),
  • anyż- 1 łyżeczka,
  • kardamon- 1/4 łyżeczki,
  • cynamon- do posypania,
  • migdały- do posypania

 

Sposób przygotowania:

Muszle z truskawkami w budyniu
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Muszle ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i zalać zimną wodą. Truskawki pokroić i włożyć do makaronowych muszli. Mleko kokosowe połączyć z resztą składników, czyli z żółtkami, skrobią ziemniaczaną, cukrem waniliowym, anyżem oraz kardamonem i wlać do formy do zapiekania. Ułożyć muszle i posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 30-35 minut. Przed podaniem posypać cynamonem.