edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Muszle zapiekane w warzywnym sosie

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Danie wegetariańskie z bakłażanem i cukinią w pomidorowym sosie. Mięsożercy mogą wzbogacić je dodając do sosu mielone, bądź pokrojone w kosteczkę mięso.

Muszle zapiekane w warzywnym sosie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Muszle zapiekane w warzywnym sosie

 

  • ok. 20 dag makaronu duże muszle
  • (ilość zależy od wielkości formy do zapiekania)
  • 1 duży bakłażan
  • 0,5 cukinii z miękką skórką
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 litra passaty
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • zioła prowansalskie
  • suszona bazylia
  • cukier
  • 15 dag mozzarelli w zalewie
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Muszle zapiekane w warzywnym sosie
Warzywa umyć, osuszyć. Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm, z obu stron oprószyć solą, odstawić na pół godziny. Po tym czasie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać bakłażana i przesmażyć.

Dodać cukinię i smażyć chwilkę, dodać passatę i krojone pomidory z zalewą.

Sos doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią i cukrem. Gotować na wolnym ogniu, aż się częściowo zredukuje. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 z termo obiegiem).

Do każdej muszli nałożyć po łyżeczce sosu, pozostały sos wlać do formy.

Na wierzchu ułożyć wypełnione muszle i dość głęboko je wcisnąć w sos. Mozzarellę osączyć z zalewy, jeśli jest w jednym kawałku, pokroić w dużą kostkę.

Do każdej muszli włożyć kuleczkę lub kawałek mozzarelli. Całość posypać bazylią. Zapiekać około 30 minut. 
Muszle zapiekane w warzywnym sosie
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać bakłażana i przesmażyć.
Muszle zapiekane w warzywnym sosie
Dodać cukinię i smażyć razem przez chwilkę.
Muszle zapiekane w warzywnym sosie
Dodać passatę i krojone pomidory z zalewą.
Muszle zapiekane w warzywnym sosie
Wypełnione muszle ułożyć na sosie i lekko je wcisnąć.
Muszle zapiekane w warzywnym sosie
W każdą muszlę włożyć kawałek lub kulkę mozzarelli, oprószyć bazylią.