karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Muszle zapiekane z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna alternatywa dla ziemniaków i kotleta. Ładnie wygląda i świetnie smakuje. Polecam!

Muszle zapiekane z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszle zapiekane z mięsem mielonym

 

  • 1 opakowanie makaronu muszle Conchiglioni
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 kromki ciemnego pieczywa namoczone w mleku
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 1/ 4 puszki kukurydzy
  • garść poszatkowanego pora
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • szczypta bazylii
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta cząbru
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Muszle zapiekane z mięsem mielonym
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Mięso połączyć z resztą składników (prócz makaronu oczywiście) i dokładnie wymieszać. Doprawić odpowiednio solą i pieprzem. Do ostudzonego makaronu muszli nakładać łyżeczką farsz z mięsa mielonego. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut. Można posypać serem żółtym. U mnie podane z sosem pieczarkowym oraz surówką z pora, jabłka i marchewki. Smacznego!
Muszle zapiekane z mięsem mielonym
Makaron gotujemy al dente i studzimy na płaskiej powierzchni
Muszle zapiekane z mięsem mielonym
Muszle nadziewamy mięsem mielonym z dodatkami
Muszle zapiekane z mięsem mielonym
Muszle zapiekamy najlepiej w naczyniu żaroodpornym
Muszle zapiekane z mięsem mielonym
Podajemy z ulubionymi dodatkami, sosami bądź surówkami