Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Muszle zapiekane z sosem bolońskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

sos mam gotowy w słoikach bo gotuję go raz na jakiś czas większą ilość

Muszle zapiekane z sosem bolońskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszle zapiekane z sosem bolońskim

 

  • ok. 330 ml domowego sosu bolońskiego z mięsem
  • makaron conchiglioni rigate czyli duże muszle - ok. 30 sztuk
  • 1/2 niezbyt dużej zielonej cukinii
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki startego drobno sera żółtego twardego Szeneker
  • 3 garści grubo startego sera żółtego Zbójnickiego
  • 1 łyżka oleju albo masła do posmarowania naczynia

 

Sposób przygotowania:

Muszle zapiekane z sosem bolońskim
makaron wrzuciłam do dużego garnka z osolonym wrzątkiem - gotowałam 12 minut często, ale delikatnie mieszając żeby nie przywarł do dna i nie posklejał się. Odcedziłam i przelałam zimną wodą, osączyłam. Sos przełożyłam do miseczki. Umytą cukinię pokroiłam w kosteczkę, razem ze skórką, dodałam do sosu. Dosypałam też koperek i 2 łyżki sera Szeneker - wymieszałam. Mój sos boloński to właściwie ragout z mięsa i warzyw z dużą ilością pomidorów i ziół - jest gęsty - ale gdyby Wasz sos był rzadszy to trzeba go albo odparować wcześniej poprzez podgrzewanie albo zagęścić np. łyżką bułki tartej. W osączone muszle makaronowe małą łyżeczką nakładałam farsz z sosu lekko je rozchylając. Ułożyłam je dość ciasno z posmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania. Wierzch posypałam resztą sera. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Sos boloński można przygotować z tego przepisu - https://gotujmy.pl/sos-bolonski,przepisy-sosy-przepis,48741.html
Muszle zapiekane z sosem bolońskim
makaron conchiglioni czyli duże muszle najpier obgotowałam z osolonym wrzątku przez 12 minut
Muszle zapiekane z sosem bolońskim
do gotowego sosu bolońskiego dodałam pokrojoną cukinię i koperek
Muszle zapiekane z sosem bolońskim
wymieszałam i dosypałam jeszcze część drobno startego twardego sera
Muszle zapiekane z sosem bolońskim
napełnione muszle ułożyłam ciasno w naczyniu do zapiekania - posypałam serem i zapiekłam