Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Musztarda węgierska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Musztardę własnej roboty podajemy do wędlin i mięsa na zimno.

Musztarda węgierska

Składniki:

Musztarda węgierska

 

  • 10 dag zmielonej gorczycy
  • 50 ml octu winnego
  • 50 ml wody
  • 1,5 dag mielonego cząbru
  • po 5 g tymianku, kolendry, pietruszki
  • 100 ml słodkiego wina
  • sól
  • ocet ziołowy

Sposób przygotowania:

Musztarda węgierska
Do gorczycy dolewamy ocet winny oraz wodę i pozostawiamy na 4-5 godzin. Kilkakrotnie wstrząsamy i dodajemy mieszankę uprzednio przygotowaną z mielonego cząbru, tymianku, kolendry, pietruszki, słodkiego wina oraz soli kuchennej i tyle octu ziołowego, aby uzyskać konsystencję półpłynną. Całość należy dobrze wymieszać. Gotową musztardę przechowujemy w naczyniu szklanym lub glinianym, początkowo bez przykrycia po upływie kilku godzin pod przykryciem.