SUPERPRZEPIS

Musztardowa szynka na kanapki

  • 1
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Musztardowa szynka na kanapki Więcej zdjęć (5)

Szyneczka w marynacie z musztardą, świeżym imbirem, miodem i ziołami prowansalskimi.Podawać jako wędlinę na kanapki. Można ją również podać na ciepło na obiad.

Składniki:

Musztardowa szynka na kanapki

 

  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki czarnego ziarnistego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 1 łyżeczka kolendry całej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 5 łyżeczek musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka przyprawy grill pikantny
  • 3 łyżki oleju do marynaty
  • 3 łyżeczki soli peklowej
  • ok. 1,2 kg wieprzowej szynki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Musztardowa szynka na kanapki
Ziele angielskie, pieprz, kolendrę, kumin i płatki papryki przełożyć do moździerza. Dokładnie utrzeć. Utarte przyprawy przełożyć do miseczki. Dodać do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir, musztardę, miód, zioła, przyprawę do grilla, olej i sól peklową. Wszystko bardzo starannie wymieszać. Ładny kawałek wieprzowej szynki umyć, lekko osuszyć. Szynkę dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Szynkę w marynacie przełożyć do foliowego woreczka, zamknąć i odłożyć do lodówki na ok. 2 dni. Co 12 godzin szynkę odwrócić. Zamarynowaną szynkę wyjąć z woreczka i zrumienić z każdej strony na rozgrzanym brytfannie oleju. Do szynki wlać ok. pół szklanki wody. Brytfannę zamknąć. Szynkę piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie zdjąć przykrywkę brytfanny. Szynkę piec dalej kolejną godzinę, często podlewając płynem z brytfanny. W połowie drugiej godziny pieczenia szynkę odwrócić. Upieczoną szynkę dobrze ostudzić, a następnie kroić w cienkie plasterki. Podawać jako wędlinę na kanapki. Można ją również podać na ciepło na obiad.
Musztardowa szynka na kanapki
Część przypraw przełożona do moździerza i utarta.
Musztardowa szynka na kanapki
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Musztardowa szynka na kanapki
Wieprzowa szynka dokładnie natarta marynatą i umieszczona w foliowym woreczku.
Musztardowa szynka na kanapki
Zamarynowane mięso rumienione na rozgrzanym oleju.