eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Musztardowa szynka wieprzowa Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam duszoną szynkę wieprzową. Po posmarowaniu musztardą podczas duszenia szynka skruszała i rozpływała się w ustach.

Musztardowa szynka wieprzowa Eli

Składniki:

Musztardowa szynka wieprzowa Eli

mięso

  • 1.2 kg świeżej szynki wieprzowej

pozostałe składniki

  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Musztardowa szynka wieprzowa Eli

przygotowanie składników

Musztardowa szynka wieprzowa Eli
Pokroić w kostkę obrane z łupinek cebule.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Musztardowa szynka wieprzowa Eli
Obrany z łupinek czosnek przecisnąć przez praskę.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie mięsa

Musztardowa szynka wieprzowa Eli
Opłukaną szynkę wieprzową osuszyć papierowym ręcznikiem.

Szynkę wieprzową opłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie mięsa cd

Musztardowa szynka wieprzowa Eli
Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

przygotowanie mięsa cd

Musztardowa szynka wieprzowa Eli
Musztardą posmarować obsmażone mięso.

Obsmażone mięso posmarować musztardą sarepską.

przygotowanie mięsa cd

Musztardowa szynka wieprzowa Eli

Do mięsa dodać cebulę, czosnek i przyprawę do mięs. całość razem chwilę smażyć, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie.

Gotowe mięso wyjąć i po 10-ciu minutach pokroić na porcje.

Ze względu na dużą ilość cebuli i czosnku sosu nie trzeba zagęszczać tylko zmiksować.

Ja podałam mięso z kluskami śląskimi i młodą kapustą ze skwarkami.


Tagi:

danie mięso