MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Musztardowo-chrzanowa karkówka na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczna karkóweczka w chrzanowo-musztardowej odsłonie na świąteczny stól. Doskonała z świeżym chlebem.

Musztardowo-chrzanowa karkówka na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Musztardowo-chrzanowa karkówka na zimno

 

Sposób przygotowania:

Musztardowo-chrzanowa karkówka na zimno
Karkówkę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy ją gruboziarnistą solą morską i grubo zmielonym kolorowym pieprzem. Chrzan mieszamy z musztardą i dokładnie rozsmarowujemy na całej karkówce. Karkówkę posypujemy suszonym majerankiem i obkładamy liśćmi laurowymi. Odstawiamy do lodówki na dwadzieścia cztery godziny do zamarynowania. Po tym czasie obieramy trzy cebulki, przekrajamy je na pół i dodajemy do brytfanki razem z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku w łupinkach. Wszystko podlewamy lekko wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut pod przykryciem, a następnie kolejne pół godziny w odkrytej brytfance. Podajemy po schłodzeniu do pieczywa.
Musztardowo-chrzanowa karkówka na zimno
Karkówkę nacieramy solą morską i kolorowym pieprzem
Musztardowo-chrzanowa karkówka na zimno
Nacieramy mięso marynatą chrzanowo-musztardową
Musztardowo-chrzanowa karkówka na zimno
Posypujemy majerankiem oraz obkładamy liśćmi laurowymi
Musztardowo-chrzanowa karkówka na zimno
Do karkówki dodajemy cebulkę i czosnek i pieczemy