Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Myśliwska pieczeń z daniela z boczniakami

         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso umyć, osuszyć, usunąć błony. Ponacinać mięso ostrym nożem, naszpikować

Myśliwska pieczeń z daniela z boczniakami

Składniki:

Myśliwska pieczeń z daniela z boczniakami

 

  • 60 dag mięsa daniela bez kości
  • 8 dag słoniny
  • 2 dag mąki
  • tłuszcz
  • białe wino wytrawne
  • 25 dag boczniaków
  • sos worcester
  • przyprawa myśliwska
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Myśliwska pieczeń z daniela z boczniakami
Mięso umyć, osuszyć, usunąć błony. Ponacinać mięso ostrym nożem, naszpikować cienkimi paskami słoniny. Następnie natrzeć przyprawą myśliwską, solą i pieprzem, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić do miękkości pod przykryciem (około 1 godziny). Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszenia. Miękkie mięso, gdy nieco ostygnie, pokrajać w plastry w poprzek włókien   i polać doprawionym sosem worcester. Mięso daniela cechuje się niezwykłą kruchością. Potrawa dobrze komponuje się z ryżem ugotowanym na sypko i wszelkiego rodzaju surówkami.