Myszka Miki

anetalive - Przepis na: Myszka Miki offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 25
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Myszka Miki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Moje ulubione ciasto z polewą czekoladową


trudność: średne
czas:

Myszka Miki - SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki tortowej ( składniki na ciasto)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 1/2 szklanka oleju
  • 180 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie bitej śmietany
  • tłuszcz do foremki
  • 3 łyżki kakao (składniki na polewę)
  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Myszka Miki - PRZYGOTOWANIE:

1. Do małej miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam cukier, kakao, sodę, żółtka, cynamon, wlałam olej i delikatnie wymieszałam. Następnie dodałam kwaśne mleko i ubitą z białek pianę, powoli mieszałam kilka minut do powstania gładkiej masy. 2. Ciasto wylałam na foremkę 25 x 30 cm wysmarowanej tłuszczem. Wstawiłam do gorącego piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 C. 3. Ostudzony placek przecięłam długim nożem na dwie części, następnie posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, bitą śmietaną i przykryłam górną częścią placka. 4. W małym garnuszku przygotowałam polewę: margarynę roztopiłam, wsypałam kakao, cukier, wlałam sok z cytryny i mieszałam, aż do powstania gładkiej polewy, którą posmarowałam wierzch ciasta. 5. Ciasto wstawiłam na 2 godziny do lodówki, by się schłodziło.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Myszka Miki (strona 1 z 1)  
kwiatula

kwiatula
offline

2011-03-13 20:58
bardzo fajny prosty przepis mysle ze ciasto smakuje wysmienicie napewno wypróbuje 5!
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2011-03-13 22:27
Bardzo smaczne ....zamiast dzemu daję powidła śliwkowe , ale ze smietanką jeszcze nie robiłam.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Krucha tarta chałwowa Brzdąc poznański Ciasto Bananowy Song
Rafaello bez pieczenia Karpatka z masą budyniową Torcik Piotrusia
Różany torcik urodzinowy Marchewkowe z kremem grysikowym Jeżynowa tarta z kremem budyniowym
Fale dunaju z wiśniami Ciasto kubanka z bitą śmietaną ciasto capuccino

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane