Myszka Miki

anetalive - Przepis na: Myszka Miki offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 25
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Myszka Miki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Moje ulubione ciasto z polewą czekoladową


trudność: średne
czas:

Myszka Miki - SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki tortowej ( składniki na ciasto)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 1/2 szklanka oleju
  • 180 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie bitej śmietany
  • tłuszcz do foremki
  • 3 łyżki kakao (składniki na polewę)
  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Myszka Miki - PRZYGOTOWANIE:

1. Do małej miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam cukier, kakao, sodę, żółtka, cynamon, wlałam olej i delikatnie wymieszałam. Następnie dodałam kwaśne mleko i ubitą z białek pianę, powoli mieszałam kilka minut do powstania gładkiej masy. 2. Ciasto wylałam na foremkę 25 x 30 cm wysmarowanej tłuszczem. Wstawiłam do gorącego piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 C. 3. Ostudzony placek przecięłam długim nożem na dwie części, następnie posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, bitą śmietaną i przykryłam górną częścią placka. 4. W małym garnuszku przygotowałam polewę: margarynę roztopiłam, wsypałam kakao, cukier, wlałam sok z cytryny i mieszałam, aż do powstania gładkiej polewy, którą posmarowałam wierzch ciasta. 5. Ciasto wstawiłam na 2 godziny do lodówki, by się schłodziło.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Myszka Miki (strona 1 z 1)  
kwiatula

kwiatula
offline

2011-03-13 20:58
bardzo fajny prosty przepis mysle ze ciasto smakuje wysmienicie napewno wypróbuje 5!
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2011-03-13 22:27
Bardzo smaczne ....zamiast dzemu daję powidła śliwkowe , ale ze smietanką jeszcze nie robiłam.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Tarta makowo- pomarańczowa Dyniowa karpatka Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami
Ciasto z prince polo Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami Miodownik z orzechami
Jabłkowy przekładaniec Ciasto czekoladowe z kremem dyniowym Pie de limon- tarta cytrynowa
Ananasowiec z kokosem Napoleonka na kruchym cieście Weekendowe ciacho

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane