Myszka Miki

anetalive - Przepis na: Myszka Miki offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 25
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Myszka Miki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Moje ulubione ciasto z polewą czekoladową


trudność: średne
czas:

Myszka Miki - SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki tortowej ( składniki na ciasto)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 1/2 szklanka oleju
  • 180 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie bitej śmietany
  • tłuszcz do foremki
  • 3 łyżki kakao (składniki na polewę)
  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Myszka Miki - PRZYGOTOWANIE:

1. Do małej miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam cukier, kakao, sodę, żółtka, cynamon, wlałam olej i delikatnie wymieszałam. Następnie dodałam kwaśne mleko i ubitą z białek pianę, powoli mieszałam kilka minut do powstania gładkiej masy. 2. Ciasto wylałam na foremkę 25 x 30 cm wysmarowanej tłuszczem. Wstawiłam do gorącego piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 C. 3. Ostudzony placek przecięłam długim nożem na dwie części, następnie posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, bitą śmietaną i przykryłam górną częścią placka. 4. W małym garnuszku przygotowałam polewę: margarynę roztopiłam, wsypałam kakao, cukier, wlałam sok z cytryny i mieszałam, aż do powstania gładkiej polewy, którą posmarowałam wierzch ciasta. 5. Ciasto wstawiłam na 2 godziny do lodówki, by się schłodziło.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Myszka Miki (strona 1 z 1)  
kwiatula

kwiatula
offline

2011-03-13 20:58
bardzo fajny prosty przepis mysle ze ciasto smakuje wysmienicie napewno wypróbuje 5!
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2011-03-13 22:27
Bardzo smaczne ....zamiast dzemu daję powidła śliwkowe , ale ze smietanką jeszcze nie robiłam.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Pyszna karpatka Eli Murzynek z budyniem i biszkoptami Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami
Ciasto Łabędzi Puch Makowo-kokosowe Kilimandżaro - ciasto z jabłkami
Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi Jabłkowo-orzechowe cudo Pyszny warstwowiec
Ciasto w kratkę Mocno kokosowe ciacho Marchwiowy metrowiec

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane