anetalive

anetalive

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Myszka Miki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moje ulubione ciasto z polewą czekoladową

Myszka Miki

Składniki:

Myszka Miki

  • 4 szklanki mąki tortowej ( składniki na ciasto)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 1/2 szklanka oleju
  • 180 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie bitej śmietany
  • tłuszcz do foremki
  • 3 łyżki kakao (składniki na polewę)
  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Myszka Miki

1. Do małej miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam cukier, kakao, sodę, żółtka, cynamon, wlałam olej i delikatnie wymieszałam. Następnie dodałam kwaśne mleko i ubitą z białek pianę, powoli mieszałam kilka minut do powstania gładkiej masy. 2. Ciasto wylałam na foremkę 25 x 30 cm wysmarowanej tłuszczem. Wstawiłam do gorącego piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 C. 3. Ostudzony placek przecięłam długim nożem na dwie części, następnie posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, bitą śmietaną i przykryłam górną częścią placka. 4. W małym garnuszku przygotowałam polewę: margarynę roztopiłam, wsypałam kakao, cukier, wlałam sok z cytryny i mieszałam, aż do powstania gładkiej polewy, którą posmarowałam wierzch ciasta. 5. Ciasto wstawiłam na 2 godziny do lodówki, by się schłodziło.

Redakcja poleca: