Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Na jesienny chłodek grzybowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na dworze zimno. W całym domu pachnie grzybami bo nastawiłam zupę grzybową. Taką gęstą, treściwą. Są w niej grzyby obgotowane i potem zamrożone, są suszone, ziemniaki, marchew .

Na jesienny chłodek grzybowa

Składniki:

Na jesienny chłodek grzybowa

 

  • 1 szklanka obgotowanych pokrojonych świeżych grzybów ( mogą być mrożone)
  • 6 kapeluszy grzybów suszonych
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżka ziaren kminku
  • 1 łyżka płatków paprykowych
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 3,5 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
  • 2 łyżki mąki
  • kilka suszonych listków lubczyku
  • przyprawa do zup jaką kto używa ( ja dałam sos sojowy grzybowy)
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Na jesienny chłodek grzybowa
Obrać ziemniaki i marchewkę. Pokroić - ziemniaki w kostkę , a marchewkę w plasterki. Do garnka wrzucić obgotowane grzyby ( mogą być zamrożone), suszone grzyby pokruszone drobno, ziemniaki, marchew. Zalać bulionem. Dodać kminek, płatki paprykowe, lubczyk, łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu. Gotować na małym gazie 45 minut uzupełniając woda w razie potrzeby. Na suchej patelni zrobić zasmażkę z upalonej na złoto mąki. Rozprowadzić ją zupą i wlać do garnka. Zagotować mieszając. Wlać śmietankę. Doprawić zupę do smaku. Podawać posypaną natką pietruszki. * Po raz pierwszy doprawiałam grzybową kminkiem i płatkami paprykowymi - wyszła bardzo smaczna.