paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Nadziana buła obiadowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Buła z ciasta drożdżowego nadziewana farszem z pomidorów, cebuli, szpinaku i sera żółtego jest wariacją na temat pizzy.

Nadziana buła obiadowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziana buła obiadowa

 

  • ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 100g drożdży
  • pół szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
  • sól
  • majeranek

 

  • Farsz:
  • pieczarki - 4 sztuki
  • szpinak - 4 bryłki
  • cebula - 1 szt.
  • pomidory w puszce (krojone) - 1 puszka
  • ser żółty - 50g
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Nadziana buła obiadowa
Ciasto:

Mąkę, drożdże, sól, majeranek zalać wodą i wymieszać. Ciasto wyrabiać około 5 minut. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Farsz:

Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać krojone pomidory z puszki. Doprawić ziołami, solą, pieprzem, Pieczarki obrać i pokroić. Szpinak rozmrozić i doprawić czosnkiem granulowanym oraz solą.

Rozwałkowane ciasto o grubości 5 mm posmarować farszem i posypać tartym żółtym serem. Zawinąć w kopertę i piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni C.
Nadziana buła obiadowa
Ciasto składa się z mąki, wody, drożdży, soli i majeranku.
Nadziana buła obiadowa
Farsz wykładamy na rozwałkowane ciasto o grubości 5 mm.
Nadziana buła obiadowa
Następnie składamy ciasto w kopertę i dokładnie sklejamy.
Nadziana buła obiadowa
Wierzch buły możemy posypać startym serem.